Lapsang Souchong is een stevige, rokerige thee voor de liefhebbers.
Bereiding:
- Tijd laten trekken: 2-4 min
- Watertemperatuur: 100ºC
- Hoeveelheid: 12 g per liter (2/3 g per mok)
Tijdens de late Ming Dynastie (1568) trok een groep soldaten door het dorp Tongmu. Door de chaos hadden de dorpelingen geen tijd om de bladeren tot groene thee te verwerken. De volgende dag waren de bladeren verdord. In een poging de theebladeren te redden, begonnen de boeren ze te roosteren met dennenhout.
Verrassend genoeg waren de dorpelingen en soldaten dol op deze thee die het resultaat was van deze geïmproviseerde en innovatieve verwerkingsmethode. Het gevolg was dat jaar na jaar het aantal bestellingen toenam en de dorpelingen de vraag niet konden bijhouden. Vooral nadat deze thee werd gepresenteerd tijdens een internationale handelsbeurs in Fuzhou, bestelden veel Europese handelaren deze thee. Zhengshan Xiaozhong (正山小种, de oorspronkelijke naam van lapsang souchong) werd uiteindelijk een tribuut thee van het Koninklijk Hof van het Verenigd Koninkrijk.